De winter staat natuurlijk in het teken van één ding: schaatsen! Dit kan bij Lacustris op alle niveau’s en minstens twee keer per week. De trainingsgroepen zijn lekker compact en hebben elk hun eigen trainer, zodat iedereen persoonlijke aandacht van de trainer kan krijgen. Ook wordt er zo een mooi groepsgevoel opgebouwd.
Door de wedstrijdsecretaris, Technische Commissie en de trainers wordt ieder jaar weer overlegd wie in welke trainingsgroep het beste tot zijn recht komt. In totaal zijn er vier verschillende groepen: de A-. B-, C- en D- groep (van beginner tot gevorderd). Daarnaast rijden enkele Lacustrianen bij de baanselectie, dit is op uitnodiging. 
Bij de beginners ligt de nadruk in de training vooral op het aanleren van de schaatstechniek met behulp van allerlei oefeningen. Bij de wat meer gevorderde schaatsers zijn de trainingen gericht op het verbeteren van conditie, snelheid maar natuurlijk ook techniek. Het trainen is redelijk vrijblijvend, wel wordt verwacht dat wanneer je niet kan je een afmelding stuurt naar je trainer. 
Naast de standaard langebaantraining zijn er nog meer trainingen. Zo biedt Lacustris met behulp van een subsidie van het RSC marathontraining aan op de woensdag. Hiervoor wordt op jaarbasis wel €10 contributie gevraagd (bovenop de basiscontributie). De marathontraining wordt in twee groepen aan geboden: gevorderd en beginner. Vereiste hierbij is wel dat je een goede bocht kunt lopen en in een groep kunt schaatsen. Voor meer informatie kun je terecht bij de Marathoncommissie (marathon@lacustris.com).
Ook wordt er net als in de zomer een core-stabilitytraining aangeboden als ondersteuning voor de schaatstrainingen. Aangezien je benen al genoeg te doen hebben op het ijs zal er bij deze trainingen wat meer nadruk liggen op buik- en rugspieren. Maar vrees niet, ook van deze trainingen kom je lekker moe thuis!